Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Είμαι... είσαι... είναι απ' την ίδια φάρα

  • Και ναι, είναι γεγονός. Όλος ο κόσμος του Hip Hop είναι αγανακτισμένος με την κατάσταση που επικρατεί. Ο ένας βρίζει τον άλλον, τα μπιφτέκια πάνε κι έρχονται, και όλοι λένε stop στην αμαρτωλή αυτή διαιώνιση του dissing.

  • Σταματήστε, λένε, μην αυτό, μην εκείνο, μην το άλλο, γιατί έτσι, αλλιώς, αλλιώτικα και πασαλιμανιότικα. Είστε έτσι, είστε αλλιώς, αλλά εμείς είμαστε αλλιώτικα και γαμάμε και δέρνουμε.

  • Δηλαδή ρε τύποι - ναι όλοι εσείς που το κρατάτε ψηλά το θέμα (βλέπε μυτούλα) και δεν το κουνάτε από 'κει - βρίζετε τους άλλους που τη λένε στους παρ' άλλους και στην ουσία βρίζετε τους εαυτούς σας, που κάνουν ότι κάνουν οι άλλοι. Ωραία αυτοεκτήμιση. Να χαρώ εγώ βλαστάρια του νέου ελληνικού Hip Hop. Με ήθη και αξιοπρέπεια. Φτου σας. (Sorry μου ξέφυγε, σκουπιστήτε μόνοι σας)

  • Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη νοοτροπία. Είμαι τόσο πολύ της παλιάς σχολής ή γερνάω πριν τα 40 μου; Γιατί δεν μπορεί κάτι δεν πάει καλά με όλη αυτή τη κατάσταση. Αντί να μιλήσουν τα πουλάκια μου για τα προβλήματα της καθημερινής τους ζωής, έρχονται και κατακρίνουν μια κατάσταση, που καλά κάνουν και την κατακρίνουν, την οποία όμως φέρνουν τούμπα και εμπλέκονται και οι ίδιοι. Δηλαδή η καθημερινότητά σας περιορίζεται στο τι κάνουν οι άλλοι και πως θα αναδειχθείτε; (Μην ξεχνάτε τα σκατά επιπλέουν) Δεδομένης της μέσης ηλικίας των ενεργών μελών της Hip Hop κοινότητας (χαρισματικά), αντί να μιλήσετε για τα προβλήματα της παιδείας, των σχέσεων μεταξύ φύλων της ηλικίας σας, τα προβλήματα των γονιών σας από την δική σας οπτική γωνία, και τόσα άλλα προβλήματα που εγώ δεν έχω πλέον και δεν μπορώ να αναπτύξω, κάθεστε και αναλώνεστε σε ανούσια και στην κυριολεξία άχρηστα πράγματα που δεν αφορούν κανένα παρά μόνον εσάς. Δεν σας φταίμε σε τίποτα, λυπηθήτε μας. Κρατήστε τα σκουπίδια σας γι' αλλού. Τώρα αν η ζωή σας είναι τόσο λαμπερή που δεν έχετε προβλήματα, ε τότε μιλήστε για κάτι χαρούμενο. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι έχετε τόσο κενή πραγματικότητα. Αλλά έτσι είναι η μουσική βιομηχανία. Ότι σκουπίδι περάσει από το studio, μπορεί να γίνει επιτυχία και να πουλήσει. Αμέ...

  • Και για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα. Όλοι όσοι ακούμε Hip Hop πρέπει να αρχίσουμε να κρίνουμε τα ακούσματά μας. Όχι επειδή είναι τζαμάτη παραγωγή, τρελενόμαστε κατευθείαν. Ναι ωραίος είναι ο ήχος, αλλά πάνω απ' όλα το σύνολο. Ο ήχος είναι ένα μέρος του Hip Hop. Υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να υπολογιστούν ώστε να θεωρίσουμε ένα κομμάτι "ΑΞΙΟ", όπως το περιεχόμενο του λόγου, αν είναι καθαρό ή πετιέται με τρόπο τέτοιο που λες ότι μέσα από τις λέξεις υπάρχει περίπτωση να πεταχτεί και κάνα μπιφτέκι. Πρέπει να αποδίδει σεβασμό, όχι κάπου συγκεκριμένα ή απαραίτητα, απλά αυτός που το ακούει να νοιώθει το σεβασμό που αποδίδεται. Να έχει συνοχή και κεντρική ιδέα, ναι το να γράφεις για το Hip Hop θέλει καλό βαθμό στην έκθεση. Να μην έχει αερολογίες, άντε βάζουμε ομοιοκατάληκτες λέξεις και μετά γεμίζουμε τα κενά. Υπάρχουν πολλά σημεία που πρέπει να αξιολογηθούν, αλλά δυστυχώς αυτό γίνεται με το χρόνο. Όσο περισσότερη τριβή υπάρχει και ουδετερότητα, τόσο καλύτερα. Αποστασιοποιηθήτε. Ακούστε και δείτε το Hip Hop από μακριά για λίγο. Ασχοληθήτε και με το άλλο Hip Hop που δεν σας άρεσε. Αυτά εν ολίγης. Περισσότερο αυτά θα μας απασχολήσουν όταν θα λειτουργήσει η Νέα Τάξη Hip Hop. Ως τότε... Περαστικά μας.
  • 4 σχόλια:

    Ανώνυμος είπε...

    eiste kai gamo na syneexisete etsi kai esois mikroi moy gera me tsampouka tha akousete polla apo pollous;;;;; alla to kefali chila kai me tsampouka.....,opos eipame etsi...;;;eiste ΘΕΟΙ....makia...

    Ανώνυμος είπε...

    Διαφωνώ!

    Το hiphop και ειδικά το rap είναι battle. Από τις εποχές του grandmaster μάλιστα δεν ήταν όπως μερικοί θολοκουλτουριάρηδες θέλουν να μας το προβάλλουν ως "κοινωνική ανησυχία" αλλά ήταν και glamour και chick και diamonds και "εγώ είμαι fly κοιτάξτε με". Τέτοια έλεγαν οι πρώτοι mcs στα freestyles τους και το έπαιζαν μούρες. Έτσι και η νεολαία* μας μιας και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να κάνει πρώτη φορά σεξ και να το παίξει μούρη με το κινητό που της πήρε ο μπαμπάς προσπαθεί με τον δικό της τρόπο να προβληθεί μέσα από αυτό που κάνει. Η κοινωνία είναι φτιαγμένη για να φτιάχνει φελλούς..Δεν βλέπεις πόσοι πάνε και ασχολούνται με την Αλεξανδράτου και την Μπάστα και διάφορες άλλες. Μιλάμε για αγάμητη νεολαία και βλάκες ως επί το πλείστον.

    Αυτό που έχω καταλάβει εγώ δεν είναι ότι φταίει το αν είναι battle ή κοινωνικός στίχος. Πχ σύγκρινε την Οχυρωμένη Αντίληψη με την Γεύση του Μένους. Και οι δύο δίσκοι είναι 10 στα 10. Αυτό που λείπει είναι το επίπεδο. Η ωριμότητα ποτέ δεν ήταν χαρακτηριστικό των αράπηδων ούτως ή άλλως. Και για να μη με πεις φασίστα δες πχ τον Eminem πόσο γαμάτα ξεκίνησε (μέχρι και τον δεύτερο δίσκο) και πόσο ανώριμες ρίμες έχωνε...το επίπεδο είναι αυτό που κάνει την διαφορά. Ο big l δεν έγινε θρύλος επειδή έλεγε σοβαρά κομμάτια. Μπατλάς ήτανε το άτομο..

    Τώρα όσο για το επίπεδο , ε λογικό είναι όταν τα ακούσματα κάποιου περιορίζονται στους ΖΝ και τα Ημισκούμπρια να σου βγει κάτι σαν ..Tus


    *=ε καλά στην Ελλάδα μιλάμε και για νεολαία του φραπέ. Είτε είσαι από φτωχογειτονιά είτε από την Δροσιά.

    Buγah είπε...

    Επειδή όμως από την εποχή του Grandmaster Flash μέχρι σήμερα έχουν περάσει κάποια χρόνια και μπαίνουν σφήνα οι όροι "ανάπτυξη" και "εξέλιξη", θα επιμείνω στην αντιμετώπιση αυτών ως ανώριμων.

    Verigar είπε...

    Παληκαρε τετοια ατομα σαν εσενα επρεπε να υπαρχουν στο ελληνικο χιπ χοπ.Δεν φανταζεσαι πια τι ξενερα τρωω ακουγοντας τις παπαριες στα κλαμπ που τις ονομαζουν οι εταιριες χιπ χοπ,εχοντας ζησει το ειδος απο το '93.Εχω γραψει κατι στο blog για το χιπ χοπ, πες μου γνωμες, θα το εκτιμουσα.